Så kom dommen! Tirsdags morgen var jeg innom Manuell Terapi i Alta for å møte terapeut Trond Reginiussen. Etter å ha fått svaret på MR bildene mine og undersøkt meg konkluderte han med at det trolig er 1 eller 2 tretthetsbrudd i foten min. Siden smertene har pågått over så lang tid hvor jeg har hatt perioder mer eller mindre uten smerter har bruddet trolig grodd, men gang på gang har jeg startet for tidlig og for hardt og dermed knekt det opp igjen. Digg! Beinmargsødemet i fotrotsknoklene kan tyde på at jeg har hatt en skade der over lengre tid som aldri har fått gro skikkelig, og det kommer derfor væske i beinmargen på det skadede området. I tillegg til dette har jeg væskeansamling oppå stortåbeinet og fortykket leddkapsel rundt stortåa. Det er kanskje ikke så rart da at det har vært perioder hvor det har vært litt vondt å gå normalt.
Man kan vel trygt si at sesongen 2017 ikke står på vent lengre. Det er hjerteskjærende å avlyse alle årets konkurranser som jeg har jobbet så hardt for og gledet meg så enormt masse til. Skal jeg ha en framtid som utøver er dette det eneste riktige å gjøre. Man skal visst ikke kødde med sånn her beinmargsødem. Det sies også at det kan ta utrolig lang tid før en slik skade er skikkelig reparert. Det er derfor nå på høy tid å roe ned og la foten gro skikkelig slik at jeg er klar til 2018.
Vil starte med å si takk for all omtanken og kjærligheten jeg har fått om dagen. Det trengs helt klart når det ser ut som at sesongen 2017 ikke ble helt slik som jeg hadde tenkt og håpet på. Idag fikk jeg svar på MR bildene mine. Jeg har lengre vært plaget med tilbakefall av smerter i ankel, fot og kne. Tre uker etter å ha forlatt Mallorca og behandleren min der – Patric Söderblom, så kom smerten snikende tilbake. På et tidspunkt var det så akutt at jeg var en tur innom legevakten. Da var det på høy tid å få tatt et bilde av venstre benet for å se om det var noe vi hadde gått glipp av. Hos legen fikk jeg både betennelsesdempende krem og tabletter for å døyve smerten og betennelsen. Til tross for at jeg virkelig hater å ta tabletter og heller foretrekker å ha det vondt så måtte jeg denne gangen bite i det sure eplet. Jeg skal ærlig innrømme at det var en befrielse å ikke ha vondt 24/7.
Mens jeg har ventet på svaret fra MR har naprapat Jeanette Sunde bidratt med mindfullness og massasje av de smertefulle områdene. Både for å løse opp spent muskulatur og øke sirkulasjonen og tilhelings prosessen.
(Jeanette fra NaprapatTeamet i action).
Idag ringte jeg til MR avdelingen for å sjekke om svaret hadde kommet, da jeg ikke har tid til å vente muligens enda 1 uke før legen selv ringer. Er det en ting jeg har lært så er det at hvis man vil ha ting til å skje så må man ta tak i det selv. Så hva var dommen? Jo, jeg hadde ødem/væske i beinmargen ved noen av fotrotsknoklene og fortykkelse i leddkapselen rundt stortåa.
Er dette bra eller dårlige nyheter? Helt ærlig så synes jeg bare det er deilig å vite hvorfor det gjør vondt. Da kan jeg lettere og kjappere fikse problemet. Begge skadene kommer nok i hovedsak av overbelastning og/eller feilbelastning. Stikkordet her er altså: Hvile. Men vi får høre hva legen sier når hun forhåpentligvis ringer i løpet av neste uke. Har snart holdt beina mer eller mindre i ro i to uker, og jeg er allerede på bedringens vei. Takk og lov for svømming og styrketrening, slik at man klarer å holde psyken på plass. Ikke minst viktig å holde i gang det man kan, slik at kroppen raskere er på G når man får klarsignal til løping og sykling.
Idag ankom jeg faktisk Alta-by etter nesten 1/2 år på farten. Følelsen av å være hjemme igjen kan sammenlignes med en liten forelskelse, – utrolig deilig. Nå skal jeg bare være hjemme å bli frisk og fit for fight. Sesongen min står til min store fortvilelse for øyeblikket på vent. Fokuset akkurat nå er kun på å bli helt bra før jeg begynner å banke asfalt igjen. Foreløpig er sesongen på vent, mens jeg skal prøve å gro i rekordfart. Tirsdag har jeg en avtale med den eminente manuell terapeuten Trond Reginiussen. Han har utrettet magi tidligere, så vi får se om han har noen triks på lur denne gangen også.
(Norseman 2016. Første gang, men ikke siste gang!).
Jeg vil avslutte innlegget med å sende en ekstra stor takk til naprapater, manuellterapeut, trener, familie, svigerfamilie, kjæreste, venner, bekjente og ukjente som alle bidrar på sin måte med ting som varmer mitt hjerte. Dere er alle sammen gull for meg og settes uendelig mye pris på.
Har du hørt begrepet “5 om dagen”? Helsedirektoratets beryktede anbefaling “5 om dagen” innebærer at man burde få i seg 5 frukt, grønnsaker og/eller bær om dagen. Maks 2 frukter og 3 grønnsaker hvor 1 porsjon tilsvarer 100g. Det vil si at du minimum burde få i deg 500g grønnsaker, frukt og/eller bær i løpet av dagen.
Selv elsker jeg frukt og grønnsaker. Forholdet mitt til frukt og grønt er på det nivået at en dag uten virker meningsløs. Jepp, jeg er nok litt avhengig. Jeg elsker å gi kroppen min næringsrik mat med masse fiber, nydelige farger og friske smaker. Jeg spiser de like gjerne rå som tilberedt. Men ikke alle mennesker stammer fra gnagere slik som meg, og det er ikke alle som craver gulrøtter og selleri på samme måte som jeg gjør. Mine 5 om dagen blir raskt til både 10 og 15 om dagen. Så hvordan skal du få i deg nok? Kanskje har du en familie du også gjerne vil lære å bli mer glad i plantevekster?
Gang på gang har jeg fått erfare at folk spiser det som blir satt på bordet. Så i stedet for å finne fram sjokolade eller potetgull til en rolig stund framfor TV’n, eller servere kake til gjestene – hvorfor ikke servere et deilig fat med oppskåret frukt, friske grønnsaker med dip eller kanskje en forfriskende smoothie? Hver gang jeg setter slike alternativ fram på bordet blir det bestandig spist opp og tilbakemeldingene er alltid positive. De fleste liker det og spiser det bare det kommer på bordet, selv om de kanskje i utgangspunktet ikke tror at de vil ha det.
(Deilige grønnsaker med holiday dip. Dippen kan du enkelt lage selv eller ved hjelp av pose. Jeg bruker yoghurt naturell som base).
Et annet triks for å få i deg nok grønnsaker i løpet av en dag er å spise litt til hvert måltid. Jeg spiser alltid oppskårede grønnsaker ved siden av frokosten min. Husk at 2 skiver paprika på brødskiven med ost ikke er tilstrekkelig for å regnes som 1 av de kjente 5 om dagen. Prøv deg fram med nye grønnsaker og frukt, kanskje finnes det noen du ikke har smakt på enda? Vær tålmodig, det kan ta tid å venne smaksløkene til nye smaker. Finn dine favoritter å ha på fatet ved siden av frokosten og i matboksen. Gulrøtter er feks enkelt å ta med seg og godt i spise som snacks. Sukkererter smaker også deilig og lett å oppbevare i ryggsekken. Selv har jeg alltid med meg en boks med oppskårede grønnsaker, banan og eple i sekken i tilfelle jeg skulle bli fysen på noe. Et annet tips er å alltid servere middag med en god dose grønnsaker. Her kan du enten servere med en salat, raspe, koke, steike eller bake grønnsakene for variasjon. Grønnsakspuréer smaker også himmelsk og er et godt alternativ å variere med. Supper er lett å lage og ikke minst enkelt og godt med masse grønnsaker. Lager du feks fiskegrateng eller lasagne er det enkelt å lure i noen ekstra grønnsaker uten at det går på bekostning av smaken, feks raspede gulrøtter og/eller squash som ikke vil merkes av verken store eller små.
Smoothie er et godt alternativ for deg som virkelig sliter med å i det hele tatt få i deg 1 om dagen. Her kan du fylle blenderen med både grønnsaker, bær og frukt og få i deg dagens dose i en servering.
(Hjemmelaget jordbær smoothie som mellommåltid. Det er best å lage den selv, så vet du hva du får servert i den).
Mine tips oppsummert:
– Spis litt grønt til hvert måltid.
– Smoothies er en enkel måte å få i seg masse på én servering.
– Server alltid middag med en god dose grønnsaker – Kuttet, raspet, kokt, bakt eller stekt.
– Varier på typer og tilberedning av grønnsaker, frukt og bær.
– Minimum 5 om dagen tilsvarer 500g frukt og grønt, hvor maks 200g er frukt.
– Ha alltid grønnsaker eller frukt tilgjengelig som snacks på farten.
– Server grønnsaker, smoothie eller frukt som snacks til TV-kosen eller besøket.