Sukkersug? Mine ernæringstips uansett aktivitetnivå

 

Jeg får ofte spørsmål om hva jeg spiser i løpet av en dag, hva man burde spise og hvordan man blir kvitt søtsuget. Derfor har jeg prøvd å lage en liten oversikt over små tips og triks som passer for alle uansett aktivitetsnivå. Mange tenker nok at når man trener 15 – 20 timer i uken kan man spise hva man vil. Jeg vil tørre å påstå at alle kan spise hva de vil uten å legge på seg, så lenge de ikke putter inn mer energi enn de forbruker (dette gjelder ikke de som har problemer med stoffskiftet o.l.). For meg er det viktig å få i meg nok næringsrik mat for å ha en frisk kropp som tåler de påkjenningene jeg utsetter den for, altså optimalisere kostholdet mitt. Jeg forsøker derfor i hverdagen å unngå både sukker og hvetemel så godt det lar seg gjøre. Grunnet at dette er kjappe karbohydrater med veldig lite næringstoffer. I tillegg er både sukker og hvetemel inflammatorisk, det vil si at de kan bidra til betennelser i kroppen. Men husk at ernæring under konkurranse er noe helt annet enn hverdags ernæring som vi skal se litt nærmere på nå. 

Som regel kommer søtsuget fordi man i utgangspunktet bare er sulten. Sukker og kjappe karbohydrater er energi som er lett for kroppen å ta opp, så når man er sliten og sulten vil kroppen automatisk crave dette. Derfor kan det ofte hjelpe å bare spise et måltid med ordentlig mat, for å se om søtsuget går over. Det kan være lurt å spise og drikke jevnt gjennom hele dagen for å holde et stabilt blodsukker slik at man slipper de store svingningene i blodsukkeret som kan føre til dårlige og kjappe matløsninger. Hungeren etter noe søtt er også vanlig å få etter at man har spist feks middag, da man er fysen på noe søtt etterpå. Selv er jeg veldig glad i mat og elsker spesielt smaken av blant annet sjokolade. Men heldigvis er det lett for meg å erstatte sjokolade i hverdagene med en mørkere og sunnere variant. Med en mørk sjokolade med 86% kakao får jeg også dekket hungeren med bare noen få biter, proppfull av antioksidanter. Eller så tar jeg meg en proteinbar som både smaker deilig og hjelper meg å restituere etter trening. Protein gir også en mer mettende følelse enn feks en vanlig sjokolade med mye sukker. Men husk at det er viktig å kose seg en gang i blant også, velg gjerne ut en dag i uken som er godteridag. På den utvalgte dagen hvor man velger å spise godis kan det være lurt å fylle magen opp med nok væske og et skikkelig måltid gjerne bestående av masse grønnsaker og gode kilder til protein før man begir seg ut på sukkerrusen. Da blir man raskere mett av snopet også og unngår overspising. Hvis du er en som ikke kan ha godteri liggende i hus uten at det blir borte, så anbefaler jeg at du ikke handler inn mer snop enn du klarer å spise på selve godteridagen. Det blir vanskeligere å overspise av næringsfattig mat og kjappe karbohydrater når man har fått i seg nok næringsrik mat som grønnsaker og væske på forhånd. Hvis du er vant til å spise snop hver dag kan det være enklere for både hode og kropp å ha en gradvis avvenning av de dårlige vanene. Ikke ta tak i alt på en og samme dag, da kan det bli vanskelig å gjennomføre en varig endring i vanene, og faren for tilbakefall øker. Start med å feks bare drikke nok vann og spis litt mere grønnsaker. 

 

Oppsummert – Tips og triks for en sunnere hverdag og mindre søtsug:

– Drikk nok vann (te er også fint, gjerne en grønn variant).

– Unngå for lang tid mellom hvert måltid.

– Få i deg nok fiber – Det vil hjelpe deg å holde et stabilt blodsukker og gir en god metthetsfølelse.

– Spis litt frukt og grønnsaker til hvert måltid eller som snacks (fiber – og næringsrikt).

– Bytt ut snopet med sunnere alternativ (feks frukt eller sjokolade av en mørkere variant).

– Ikke spis godis på tom mage.

– Benytt deg av gode råvarer som er lite prosessert (metter mer og sikre en større mengde næringsstoffer).

– Unngå store mengder av kunstig søtning i mat og drikke. Dette stimulerer også suget etter noe søtt. 

– Blir søtsuget for stort kan det hjelpe å ta seg en sukkerfri tyggis. 

 


(Matglade Hoaas som en unge i en godteributikk. – Sunn mat trenger ikke være kjedelig mat. Finn de grønnsakene som du liker og ikke være redd for å prøve nye ting).
 

 

Håper dette var til noe hjelp! Lykke til.

 

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

Siste innlegg